TUDOR TATU – RESTANTIERII LA CREDITE NU VOR MAI PUTEA FI EXECUTATI SILIT DECAT PRIN SENTINTA JUDECATOREASCA

Disputele dintre banci si clienti aparute cu ocazia inregistrarii restantelor nu vor mai fi rezolvate, pe viitor, tot de banci, ci in instante sau prin mediere. Un prim pas a fost facut prin aparitia Uniunii Mediatorilor Bancari, care pare sa ii fi iritat pe bancheri.

„Asociatia Romana a Bancilor (ARB) aduce la cu­nos­tinta clientilor institutiilor de credite, persoane fizice si juri­di­ce si canalelor media, pentru corecta si completa lor in­for­ma­re, ca Uniunea Me­dia­torilor Ban­cari din Romania – entitate recent infiintata – nu reprezinta materializarea pro­iec­tului pe care si l-au propus ARB si comu­ni­tatea bancara”, arata ARB
intr-un comunicat de presa. Re­prezentantii Asociatiei spun ca vor continua de­mer­su­rile pen­tru a infiinta o en­ti­tate care sa fie recunoscuta de catre ban­cheri.

Dar cel mai mare semn de intrebare legat de de­mer­su­rile ARB este gradul de in­de­pen­denta al unui asemenea organism.

Tudor Tatu, presedintele Uniunii Me­dia­torilor Bancari, atrage atentia ca „mediatorii” institutiilor de credit nu pot avea calitatea de me­diatori bancari, deoarece nu sunt im­par­tiali.

„In Legea 370/2009, practicarea medierii de catre alte persoane constituie infractiune. Asa cum s-a intamplat cu lichi­da­to­rii si cu executorii bancilor, asa se va intampla si cu mediatorii”, a precizat pentru „Financiarul” seful UMB.

Tudor Tatu este convins ca piata va determina bancile sa-i recunoasca pe mediatori.

Un aspect important in acest sens sunt prevederile noului Cod de procedura civila, in care se spe­ci­fica faptul ca bancile nu vor mai avea dreptul sa lucreze cu exe­­cu­tori si lichidatori proprii, ci vor trebui sa apeleze la Jus­ti­tie pen­tru a-si rezolva pro­ble­me­le cu clientii.

Deocamdata, ban­che­rii au scapat de aceasta pro­ble­ma datorita intarzierii cu care va in­tra in vigoare noul Cod de pro­ce­dura civila.

Totusi, asta nu inseamna ca restantierii nu pot apela la Justitie pentru a rezolva disputa cu ban­ca, sau macar sa incerce tergiversarea pro­ce­sului de executare silita.

Citeste articolul pe financiarul

Pentru a citi procedura de inscriere in UMB click aici!


Lasă un comentariu